Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Vrbenské rybníky

Vrbenské rybníky, přírodní rezervace na okraji města České Budějovice, s množstvím lesních cest jsou přímo stvořené pro příjemnou procházku nebo projížďku na kole.


Vrbenské rybníky
2.7.2012 238x Cyklovýlety

Od rybníku Mrhal se k Vrbenským rybníkům můžete dostat buď autem, nebo na kole. Pokud si zvolíte cyklistickou vyjížřdku, doporučujeme jet přes obec Hlincova Hora do Dobré Vody a stále dál pokračovat po cyklostezce s číslem 1096 až k řece Malši, podél které dojedeme až k soutoku s řekou Vltavou, po jejímž levém břehu budete dále pokračovat až k umělému vodnímu kanálu České Vrbné. Zde odbočíte vlevo, projedete stejnojmennou obcí , kde převedete kola přes silnici E55 a a před Vámi se otevře ptačí ráj.

Tato cyklostrasa je sice delší, než ty, se kterým i jsme Váms na našich stránkách seznámili, ale téměř celou dobu pojedete po rovině, takže výlet rozhodně nebude náročnější, než ostatní výlety.

Vrbenské rybníky

Přírodní rezervace Vrbenské rybníky byla vyhlášena v roce 1990. Má rozlohu 245,8 ha a přímo sousedí s městem České Budějovice, z něhož se k ní můžete dostat hned několika přístupovými cestami od sídliště Máj a Vltava, nebo z hlavní cesty z Hluboké nad Vltavou do Českých Budějovic. 

Jedná se o ornitologickou rezervaci, která aspiruje na zařazení do projektu Natura 2000. Největší rybníky se jmenují Černiš, Domin, Nový Vrbenský a Starý Vrbenský rybník. Cestou k nim však můžete narazit i na rybník Dasenský  u obce Dasné, nebo na Vavrák u sídliště Máj. Pokud se Vám procházka zalíbí, dostanete se až k Starému Houženskému rybníku, Starohaklovskému a Novohaklovskému rybníku u obce Haklovy Dvory.  Celá soustava je sídlištěm rozmanitých druhů ptáků, mezi nimiž má zvláštní postavení racek chechtavý, jehož rámusení k Vám bude doléhat celou dobu Vaší procházky. Tento opeřenec je zároveň symbolem Vrbenských rybníků.

Ornitologický ráj

Vrbenské rybníky jsou ovšem rezervací především kvůli dalším, velmi vzácným, druhům ptactva. Hnízdí zde i potápka roháč i potápka černokrká, kvakoši a bukači a vzácné kachny zrzohlávky rudozobé. Na rybnících uvidíte plavat i lysky a postávat volavky popelavé. Z jedné strany rybníka Domin je vybudována pozorovatelna zdejšího rákosí. Tady můžete spatřit volavku stříbřitou či rybáka. Celkem zde sídlí 193 druhů ptactva, z nichž nejpočetnější kolonie tvoří polák chocholačka a lyska černá.

Další zvířectvo

Rezervace je zajímavá i z hlediska entomologického. Je zde doložený výskyt 831 druhů motýlů. Rezervace sousedí s bažantnicí a spadá do mysliveckého revíru, není proto výjimkou, když tady potkáte bažanty, srnce, husy divoké nebo zajíce

Naučná stezka

Vrbenské rybníky

Od rybníka Černiš a Domin ke Starému Vrbenskému a Novému Vrbenskému rybníku můžete nastoupit na procházku podél 10 informačních panelů, které Vás seznámí s faunou a flórou místního rybníkového komplexu. Procházka je vhodná i pro děti nebo méně fyzicky zdatné jedince, proto neváhejte nenechte si tenhle skvostný ptačí ráj při výpravách po jižních Čechách ujít


Akce s článkem
Doporučit známému
Vytisknou článek
Podobné články