Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Vikend na Mrhale

Již tři roky věren stejnému místu na břehu rybníka Mrhal. Tento víkend však jako by mělo být vše jinak.


Vikend na Mrhale
Milan Šťastný 5.6.2006 98x Kapři

Neodolal jsem tedy pokušení a porozhlédl se kolem. Nemohl jsem přehlédnout místo na protějším břehu, jemuž vévodil padlý strom, zátiší s rákosím a kde hladinu rybníka rozráželi hřbety kapřích obrů.


Pomalu jsem začal v člunu s sonarem brázdit hladinou rybníka tak, abych kapry nevyplašil. Po umístění bójky, jsem zakrmil. Použil jsem boilies oliheň průměr 24 mm a nugety 20 mm. Nemohl jsem se zbavit vnitřního pocitu, že pokud zakrmím méně, připlavou větší kapři. Montáž, skládající se z boilies, PVA a háčku, jsem co nejtišeji zavěsil a vrátil se zpět na břeh. Čekal jsem a pevně věřil, že dnes můj úlovek dosáhne velkých rozměrů. Chvíli jsem si povídal s majitelem nedaleké chaty a krátce po jeho odchodu jsem pocítil silné vibrace příposlech. Hlavou mi bleskla otázka: Mobil nebo Přijímač? Mobilní telefon to nebyl, zbývalo jen zkontrolovat vibrační přijímač. A opravdu. Swinger už byl nahoře a cívka se rychle odvíjela. Běžel jsem vytáhnout prut a pomocí podběráku jsem za chvíli na podložce měřil ležícího kapra. Měl 60 cm. Myslel jsem si něco o dobrém začátku a pustil jsem jej zpět. Zhruba za tři hodiny jsem vytáhl dalšího kapra. Tentokráte měl 73 cm.


V nedělním ránu byla hladina klidná. Kapříci, které jsem vytáhl, měli pouhých 55 cm, 56 cm a 58 cm. Po obědě byl opět a prut se ani nepohnul. S blížícím se večerem jsem přestával věřit, ze mi vibrace oznámí další kapří úlovek. Když se opět rozezněl vibrační signál, nevěřil jsem vlastním očím. Při výlovu se mi kapr snažil schovat pod padlý strom a já jej nemohl vytáhnout zpět. Přiblížil jsem se tedy s člunem a snažil se uvolnit šňůru zaseklou v ponořeném kmenu. Po chvilkovém boji se mi to podařilo a tak jsem z druhé strany vyplouvajícího kapra vytáhl podběrákem. Měl 78 cm! Ještě jsem jednou nadhodil a začal pomalu balit věci. Návštěva 80 ti centimetrového kapra byla šokem nejen pro mne, ale i pro okolní rybáře, kteří si nedokázali četnost mých úlovků vysvětlit. Po puštění, zatím mého největšího úlovku do vody, jsem se začal těšit na vyvolané fotky, které jsou jedinou vizuální památkou na šťastné okamžiky. Po víkendu jsem odjížděl utvrzen, že soukromý rybník Mrhal, je opravdu dobrým lovištěm. Je zde možné zakoupit povolenky či si pronajmout rekreační chatu, a to vše u majitele rybníku Mrhal Martina Šťastného.


Milan Šťastný - silvercarp@seznam.cz


Akce s článkem
Doporučit známému
Vytisknou článek
Podobné články