Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Rudolfov a hornictví

Rudolfov Malá obec nacházející se v těsné blízkosti Českých Budějovic zažila svoji největší slávu a rozmach ve 14. století, kdy se zde začalo těžit stříbro.


Rudolfov a hornictví
29.6.2012 136x Cyklovýlety

Hornické muzeum

Otevírací doba muzea:
od července do srpna
Pondělí 13:00 - 18:00
Středa 9:00 - 12:00 13:00 - 15:00
Čtvrtek 13:00 - 18:00

Muzeum hornictví nás zavede do doby, kdy se v okolí města Rudolfov těžilo stříbro. Nacházely se zde tři dlouhé štoly, kde horníci primitivními nástroji odlamovali po částech skálu. V muzeu jsou umístěné exponáty zobrazující právě dobu renesance, kdy se na Rudolfově stříbro těžilo nejvíce. Kromě nezbytných nástrojů si zde můžete prohlédnout i hornické uniformy.

Pověst

K rudolfovským dolům se vztahuje i pověst o permonících. Ti drželi ochrannou ruku nad zdejšími horníky dlouhou dobu a už se nemohli na jejich těžkou dřinu dívat, proto jim ukázali ten z největších pokladů, co se v podzemí zdejších dolů nacházel. Horníci si vzali jen trochu z bohatství, přesto je královští vojáci zabili a i to málo ukradli. Tehdy se rudolfovské podzemí lidem navždy zavřelo.

Naučné stezky

Od hornického muzea se návštěvník může vydat na dvě naučné stezky.

První nás seznámí s historií města, staveb a vodních děl, které ústily v nádrž Mrhal, shromažďující odvedenou vodu ze stříbrných dolů.

Druhá nás provede historií hornictví, seznámí nás s hornickým cechem, místními doly a těžkou prací místních horníků.

Obě stezky jsou dlouhé mezi 3 až 5 kilometry, vedou dobře přístupným terénem.  Na celkem 19 informačních tabulích se dozvíte mnohé místní zajímavosti.


Akce s článkem
Doporučit známému
Vytisknou článek
Podobné články