Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Putování na Dobrou Vodu

Dvaceti kilometrový cyklistický okruh začneme u rybníka Mrhal, odkud vystoupáme do Obce Rudolfov, přejedeme po lesních cestách ke známému poutnímu místu Dobrá Voda a vrátíme se přes obce Zaliny a Zvíkov k rybníku Mrhal.


Putování na Dobrou Vodu
12.1.2012 134x Cyklovýlety

Výškový profil cyklotrasy si můžete prohlédnout na následujícím obrázku.

Putování na Dobrou Vodu

Rudolfov

Putování na Dobrou Vodu

Od rybníka Mrhal vystoupáme k obci Rudolfov.Není zde zaučená cyklostezka, budeme tedy sledovat žluté turistické značky. Cesta vede lesem a pro kolo je velmi vhodná. Město Rudolfov je známé  svojí hornickou historií. Zde si můžeme udělat krátkou přestávku, prohlédnout si zdejší hornické muzeum nebo si udělat malou turistickou procházku. Zdejší naučná stezka nás seznámí s historií těžby stříbra v této obci.

Otevírací doba:
od července do srpna
Pondělí 13:00 - 18:00
Středa 9:00 - 12:00 13:00 - 15:00
Čtvrtek 13:00 - 18:00

Dobrá Voda

Z Rudolfova se vydáme po cyklostezce s číslem 1096 přes Dubičné na Dobrou Vodu. 

Putování na Dobrou Vodu

Než vystoupáme ve známému poutnímu kostelu, můžeme se zastavit u zdejšího údajně léčivého minerálního pramene. Sem si lidé z okolí chodili nabírat vodu, která měla léčit především oční choroby. Novodobé rozbory však ukázaly, že voda je velmi tvrdá, čili pochází z velmi hlubokého pramene. Její léčivé účinky však prokázané nebyly.

Kostel Pany Marie Bolestné byl postaven podle návrhu Ingnáce Dietzenhofera v polovině 18 století. Svojí podobou připomíná pražský kostel Sv.Mikuláše. V okolí kostela je vystavena i křížívá cesta z kapliček a Božího hrobu, ta pochází z 18 století. Kostel spolu s křížovou cestou se především o Velikonocích stávají poutním místem.

Zvíkov

Putování na Dobrou Vodu

Z Dobré Vody potom pojedeme zase po žluté turistické značce lesní cestou vhodnou i pro cyklisty do vesničky Malé Dubičné. Zde se opět napojíme na cyklistickou stezku, tentokrát s číslem 1050, ve směru obecí Kliště a Zaliny. V Zalinách odbočíme na cyklostezku s číslem 1106, která nás dovede do Zvíkova . Ze Zvíkova se již pohodlně dostaneme po cyklostezce s číslem 1050 do obce Hlincova Hora a odtud sjedeme zpět k rybníku Mrhal.


Akce s článkem
Doporučit známému
Vytisknou článek
Podobné články