Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Procházka po Českých Budějovicích

Od rybníku Mrhal se můžeme do Českých Budějovic dostat autem, na kole po značených cyklostezkách, nebo městkou hromadnou dopravou. Historické centrum Českých Budějovic jistě stojí za zhlédnutí.


Procházka po Českých Budějovicích
7.7.2012 82x Cyklovýlety

Náměstí v Českých Budějovicích

Procházka po Českých Budějovicích

Náměstí Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích se svojí rozlohou větší jeden hektar patří k největším ve střední Evropě. Celé je lemované historickými domy s typickými podloubími.  Významnou dominantou náměstí tvoří barokní Samsonova kašna od autora Josefa Dietricha.

Poblíž kašny může pozorný návštěvník najít bludný kámen, který se významně liší od ostatní dlažby. Je kulatý a vprostřed má vytesaný kříž. K němu se vztahuje mnoho budějovických pověstí. Podle jedné z nich zde stávala kdysi šibenice a pranýř. Jiná pověst zase tvrdí, že kdo jej po deváté hodině večerní překročí, nenajde cestu domů a bude muset ulicemi města bloudit až do rána.

Další dominantou náměstí je barokní radnice s hlavní věží zdobenou hodinami a dvěma menšími věžemi zdobí ještě čtyři barokní sochy představující spravedlnost, statečnost, moudrost a opatrnost. Na radničním nádvoří se pravidelně konají adventní staročeské jarmarky a v létě se zde návštěvníci mohou zúčastnit bohatého kulturního programu.

Piaristické náměstí

Procházka po Českých Budějovicích

Kdo navštíví centrum Českých Budějovic, určitě nemůže vynechat návštěvu jeho nejstarší části. Přemysl Otakar II. zřejmě nechal vyrůst na soutoku Vltavy a Malše klášter a až posléze vedle kláštera nechal vybudovat královské město. Klášter je známý především svojí křížovou chodbou a rajskou zahradou uprostřed, kde se vypíná památný strom jinan dvojlaločný, který je údajně stejně starý jako sám klášter. U kláštera je vystavěná takzvaná bílá věž. Na piaristickém náměstí obklopující ze severní strany celý areál můžeme na fasádě pozorovat kamennou žábu. Podle pověsti žába stále stoupá ke střeše kostela a až se ho dotkne, celý klášter se zřítí a nastane konec světa.  Kromě žáby může pozorný návštěvník na fasádě najít i další chrlič vody ve tvaru draka.

Těsně před východem z Piaristického náměstí spatříte sousoší Kalvárie. Dole pod křížem leží lebka, která má velkou moc a dokáže splnit každé přání, jen se musíte zastavit a pohledět do jejích prázdných očí.

Solnice

Na piaristickém náměstí najdeme i další podivuhodnou stavbu zbrojnice zvanou Solnice. Pochází z počátku 16 století a je postavena v novogotickém stylu. Na jejím průčelí jsou umístěné tři tesané hlavy. Dle pověstí má jít lupiče, kteří vnikli do klášterního kostela a snažili se ukrást zlato. Místo pokladu se snažili násilím zjistit od jeptišky Aloisie, která je nalákala na liturgické předměty z kočičího zlata do sakristie a spustila povyk.

Černá věž

Procházka po Českých Budějovicích

Každý návštěvník Českých Budějovic určitě nesmí vynechat výstup na renesanční Černou věž, asi nejznámější stavbu v Českých Budějovicích. Byla vystavěna především proto, aby město ochránila pře blížícími se požáry. Dnes je oblíbenou turistickou atrakcí, po zdolání 225 schodů se návštěvníkovi naskytne nádherný pohled na českobudějovickou pánev.

Otevřeno:
Duben-červen 10:00-18:00
Září-říjem 10:00-18:00
mimo pondělí
Červenec-srpen otevřeno denně 10:00-18:00 


Akce s článkem
Doporučit známému
Vytisknou článek
Podobné články