Bolen dravý


Tělo je dlouhé, štíhlé, z boků mírně zploštělé. Hřbet je tmavý, boky stříbřité. Ploutve bývají načervenalé. Oko zlatavé. Ústa velká, horní postavení. Dožívá se nejvýše 15 let. Dorůstá velikosti až 120 cm a hmotnosti 15 kg, běžné úlovky však mají do 60 cm a 2 kg.



Výskyt

Obývá tekoucí i stojaté vody střední a východní Evropy

Potrava

Bolen je jediným druhem kaprovitých ryb, který se v dospělosti živí výhradně dravě. V mládí přijímá plankton a drobné bezobratlé. V dospělosti jeho potravu tvoří ryby (především oukleje), obojživelníci, ptáci a drobní savci. Vzácně konzumuje i stravu rostlinného původu.

Rozmnožování

Dospívá ve věku okolo 4 let. Tření probíhá v období od dubna do června. Jikry klade v mírně proudících úsecích na štěrkové nebo kamenité dno. Plodnost se pohybuje mezi 50 000 a 400 000 jiker na samici.



Aktuality
Novinka!!! Hausbot
28. leden 2020
Albastar cup 2020
Albastar cup 2020
20. leden 2020
... přejít na všechny aktuality

Dárkový poukaz


Facebook